Kişilik bozuklukları; bireylerin düşünce, duygu ve davranışlarında sürekli ve istikrarlı sapmaların olduğu bir mental sağlık sorunudur.
Öfke kontrolü; kişinin öfkeli hissettiği durumları tanımlaması, bu duyguları anlaması ve bunları olumlu bir şekilde yönlendirmesidir.
Tik gibi çeşitli davranış problemleri bireyin istem dışı, tekrarlayıcı hareketler sergilediği bir dizi durumu kapsamaktadır.
İki uçlu bozukluk (bipolar bozukluk), duygusal dalgalanmalar ve zıt kutuplardaki ruh halleriyle karakterize edilen bir psikiyatrik durumdur.
Şizofreni, bireyin düşünce, duygu ve davranışlarını etkilemektedir. Çünkü yaşanan zihinsel bir karmaşayı ifade etmektedir.
Özgül fobiler, bireyin belirli nesnelerden veya aktivitelerden aşırı ve mantıksız bir korku geliştirdiği anksiyete bozukluklarıdır.
Somatoform bozukluklar, bedensel semptomlara neden olan ancak tıbbi bir nedeni bulunamayan psikiyatrik bozuklukları ifade etmektedir.
Çift tedavileri ve aile terapileri, çiftlerin karşılaştıkları sorunları anlamalarına ve sağlıklı ilişkiler kurmalarına yardımcı olmaktadır.
Cinsel işlev bozuklukları, cinsel aktivite sırasında veya cinsel ilişkiyi etkileyen bir sorunun yaşandığı durumları ifade eden bir terimdir.
Stres, bedensel ve zihinsel sağlığı etkileyebilmekte ve uzun vadeli sonuçlara neden olabilmektedir. Bu nedenle kontrol altına alınmalıdır.
Alkol ve madde kullanımı gibi bağımlılıklar, kişinin alkol veya uyuşturucu maddelere karşı kontrolünü kaybettiği durumu ifade etmektedir.
Yeme bozuklukları, bireyin yemek yeme ile ilişkisinin anormal veya sağlıksız bir şekilde etkilendiği psikolojik rahatsızlıklardır.
Uyku bozuklukları; uyku süresi, kalitesi veya uyku düzeni üzerinde olumsuz etkiler yaratan çeşitli durumları kapsamaktadır.
Obsesif kompulsif bozukluk, tekrarlayıcı düşünceler ve davranışlar ile karakterize edilen bir zihinsel sağlık sorunudur.
Panik bozukluk, kişinin yoğun panik ataklar yaşadığı bir rahatsızlıktır. Ataklar, ani ve şiddetli anksiyete ve korku ile karakterizedir.
Anksiyete bozuklukları; aşırı endişe, korku veya kaygının belirgin ve sürekli bir şekilde yaşandığı ruh sağlığı bozukluklarıdır.
Randevu almak için aşağıdaki adımları takip edebilirsiniz.
Bilişsel davranışçı terapi (BDT), psikolojik sorunların çözümünde etkilidir. Aynı zamanda kanıta dayalı bir yaklaşım olarak öne çıkmaktadır. Düşüncelerin, duyguların ve davranışların birbirini etkilediği temel prensibi üzerine inşa edilen bu terapi türüdür. Pek çok psikolojik rahatsızlığın tedavisinde kullanılan bir yöntemdir.
Bilişsel davranışçı terapi (BDT), düşünce kalıplarının duygusal durumları ve davranışları nasıl etkilediği fikrine dayalı bir terapi türüdür. Bireylerin zihinsel süreçlerini anlamalarını ve olumsuz düşünce kalıplarını değiştirmelerini amaçlamaktadır. Bu terapi, bireylerin duygusal sorunlarına yönelik olarak düşünceleri sorgulamalarını sağlamaktadır. Daha olumlu ve sağlıklı düşünce biçimleri geliştirmelerini desteklemektedir.
BDT süreci aşağıdaki şekilde ilerlemektedir:
Bilişsel davranışçı terapi (BDT) genel olarak çeşitli yaş gruplarındaki bireylere uygulanabilmektedir. Ancak bazı durumlar ve yaşam koşulları özellikle BDT'nin etkili olabileceği durumları vurgulamaktadır.
BDT'nin uygulandığı bazı durumlar ve gruplar aşağıdaki gibidir: